ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Concertul de închidere a Festivalulu - IBMF 2019

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

"Άγγελος Πρωτοστάτης"

Το Ψαλτικό Σύνολο "ΡΩΜΑΙΪΚΟ"
και το Σύνολο "ΧΌΡΕΥΜΑ" παρουσιάζουν:

"ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣ" Ήχος πλ. Δ´ 
Τότε και Σήμερα...

Σάββατο, 18 Μαΐου 2019

& Ώρα 8 μ.μ.

Μητροπολιτικός Ι. Ναός Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας

Διευθύνουν:
ο Δρ. Γιώργος Μπιλάλης και ο Κωνσταντίνος Σιάχος

Διοργάνωση:
Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι. Μητρόπολης Μεσσηνίας
10 Χρόνια Λειτουργίας 2009-2019

Υπό την Αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας

aggelos-protostatis-afisa

"Άγγελος Πρωτοστάτης"

Μια μεγάλη συναυλία παλαιάς βυζαντινής μουσικής με τίτλο

"Άγγελος Πρωτοστάτης"

σε ήχο πλάγιο δ΄, πραγματοποιήθηκε από το

Ψαλτικό σύνολο "Ρωμαίϊκο"

την Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

στη Μητρόπολη Αθηνών,

με αφορμή τη συμπλήρωση 156 χρόνων από τα εγκαίνιά της (21/5/1862 - 21 Μαΐου 1862).

ΠΙΣΤΕΥΩ

Τυπικά

Στον Φιλολογικό Σύλλογο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ την Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 8:30 μ.μ. ο Γιώργος Μπιλάλης και το Ψαλτικό Σύνολο "ROMEIKO" παρουσίασαν το νέο τους διπλό δίσκο «ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ», που κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα.

"Είναι εννιά έντεχνες μουσικές καταγραφές των ΤΥΠΙΚΩΝ (ψαλμοί 102 & 145) ξεκινώντας από τον Πέτρο Λαμπαδάριο στην Κωνσταντινούπολη (†1777) και καταλήγοντας στον Βασίλειο Νικολαϊδη από το Ζαγκλιβέρι (1888). Οι συνθέσεις αυτές μας φανερώνουν τις ψαλτικές τάσεις του 19ου αιώνα και είναι γραμμένες στη Νέα Μέθοδο γραφής που καθιερώθηκε το 1814 και από αυτήν την γραφή ψέλνει σήμερα η Ελλάδα. Το Romeiko ακόμα μας ταξίδεψε πίσω στον 12ο αιώνα σε άγνωστες μουσικές που χάσαμε στη διαδρομή των αιώνων το άκουσμά τους", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Ν. Ιερσέης Δρ Γιώργος Μπιλάλης, γνωστός διεθνώς για το πλούσιο επιστημονικό του έργο και τις πολλές συναυλίες με το ψαλτικό σύνολο ROMEIKO σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

«Είναι μια ευτυχής συγκυρία για την Ψαλτική Τέχνη αφενός ο εορτασμός των 200 χρόνων της Νέας Μεθόδου που εισήχθη το 1814 στην Πόλι σαν σύστημα γραφής των τροπαρίων, αφετέρου η εφεύρεσις του ΚΛΕΙΔΙΟΥ μεταγραφής των βυζαντινών ποιημάτων από την Παλαιά Παρασημαντική στη Νέα Μέθοδο από το μουσικολόγο Ιωάννη Αρβανίτη. Ο Αρβανίτης πρόσφατα έλυσε το μυστήριο της ανάγνωσης των βυζαντινών χειρογράφων και μας χαρίζει πλέον την ευκαιρία να ακούσουμε πως έψαλναν πραγματικά στο Βυζάντιο. Εύχομαι, λοιπόν, και ελπίζω σε μια βραδιά μουσικής ανάτασης», συμπληρώνει ο χοράρχης.